ŞemdinliHaber

Kazakistan'daki zam protestoları: KGAÖ barış gücü gönderiyor

Dünyadan

Kazakistan'da akaryakıt zammı sonrası patlak veren eylemler üçüncü gününe girerken, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü barış gücü gönderme kararı aldı. Bu sabah Almatı'dan yine çatışma haberi geldi.

Kazakistan'da akaryakıt zammı nedeniyle patlak veren protestolar üçüncü gününe girdi. Bu sabah ülkenin en büyük kenti Almatı'da göstericiler ile polis arasında çatışma yaşandığı belirtilirken, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) Kazakistan'ın talebi üzerine barış gücü gönderme kararını açıkladı.

'ELİMİNE EDİLDİLER'

Almatı'da göstericilerin toplandığı meydanda sabah saatlerinde askerlerle eylemciler arasında çatışma yaşandığı, zırhlı araçlar ve onlarca askerle yapılan müdahale sırasında silah sesleri duyulduğu belirtildi. Dünkü çatışmalarda sekiz polis ile ulusal muhafızın öldüğünü açıklayan Kazakistan polisi, bu sabah da 'ofislerine girmeye çalışan isyancıların elimine edildiğini' duyurdu. Protestocular arasında da ölenlerin olduğu yönünde teyit edilmemiş bilgiler var.

KAZAKİSTAN ULUSAL BANKASI ŞUBELERİ KAPATILDI

Devlet televizyonuysa, Kazakistan Ulusal Bankası'nın çalışanlarının güvenliğini sağlamak adına ülke çapındaki şubelerini geçici olarak kapattığı bilgisini geçti. Ülkede internet de büyük ölçüde kesik.

KGAÖ GÜÇLERİNİN NE KADAR KALACAĞI BELLİ DEĞİL

Öte yandan, Kazakistan'ın protestoları bastırmak için yardım istediği Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ülkeye barış gücü gönderecek. Kazakistan Devlet Başkanı Cömert Tokayev, dün Rusya, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın üyesi olduğu KGAÖ'den, 'yabancı ülkelerde eğitim almış çetelerin saldırılarını' gerekçe göstererek yardım talep etmişti. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, KGAÖ'nün bu talep üzerine Kazakistan'a barış gücü göndermeye karar verdiğini açıkladı.

Paşinyan 'Kazakistan'daki durumu istikrara kavuşturmak' için Kolektif Güvenlik Anlaşması’nın 4. maddesi uyarınca ülkeye sınırlı bir süre için barış gücü gönderileceğini açıkladı. Barış Güçlerinin ne kadar süreyle Kazakistan'da kalacağı bilinmiyor. Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'da Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Komitesi Başkanı ve Komünist Parti vekili Leonid Kalaşnikov Interfax'a yaptığı açıklamada, KGAÖ güçlerinin 'Kazakistan gerekli sürece' kalacağını ve ülkenin altyapısını korumakla görevli olacağını söyledi. 

'EYLEMCİLER NAZARBAYEV DÖNEMİNE UZANAN YOLSUZLUKLARI PROTESTO EDİYOR' 

Petrol zengini Kazakistan'daki protestolar, hafta sonundaki akaryakıt zamları sonrasında ülkenin batısında patlak vermiş, kısa süre içinde tüm ülkeye yayılmıştı. Zhanaozen kentindeki eylemcilerden 55 yaşındaki eylemci Zauresh Shekenova, Reuters ajansıyla söyleşisinde protestocuların öfkesinin ülkeyi 1990-2019 arasında yöneten Nursultan Nazarbayev dönemine uzandığını söylüyor: "Nazarbayev ve ailesi bankacılıktan yollara ve doğalgaza kadar tüm sektörlerde tekel oluşturdu. Bu protestolar yolsuzlukla ilgili. Her şey gaz fiyatlarındaki zamla başladı ama protestoların asıl sebebi insanların yaşam koşulları, yüksek fiyatlar, işsizlik, yolsuzluk."

'İNSANLAR KAYIRMACILIKTAN BIKTI'

'Uyanın' isimli sivil toplum kuruluşundan Darkhan Şapirov ise "İnsanlar yolsuzluktan ve kayırmacılıktan bıktı. Yetkililer halkı dinlemiyor. Başkan Tokayev'in gerçek siyasi reformlar yapmasını ya da gitmesini ve adil seçimler düzenlenmesini istiyoruz" dedi. / DUVAR

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.