Polonya Jagiellonian Üniversitesi Şark Enstitüsünde eğitmen ve Kürdolog Dr. Joanna Bochenska, Kürt edebiyatını batı toplumu ile buluşturuyor. Bochenska klasik ve modern Kürt edebiyatı üzerine yaptığı çalışmalarını paylaştı.
Kürdistan’da doktora tezini hazırladığı süreci anlatan Dr. Bochenska, 12 yıl Kürdistan’da yaptığı araştırmalarını kitaplaştırdığını belirterek,“Kürtleri 2000 yılında tanıdım ve Kürdistan’a geldim. Başta Kürtçeyi öğrenmeye çalıştım. 2004 yılında doktora tezimi Kürt edebiyatı üzerine başladım ve araştırmalarımı sürdürdüm. 2008 yılında doktora tezimi tamamladım. Modern, klasik ve estetik Kürt edebiyatı üzerine doktora tezim tamamlandı. Ve tezimden oluşan kaynaklar “Di Navbera Tari u Ronahiyê de” adlı kitap olarak okuyucu ile buluştu” dedi.
MODERN, KLASİK VE ESTETİK KÜRT EDEBİYATI ARAŞTIRIYORUM
Modern Kürt edebiyatın canlı olduğuna dikkat çeken Dr.Bochenska, Kürt edebiyatın köklü olduğunu Kürt folklorik ve klasik edebiyatında görmenin mümkün olduğuna vurgu yaparak, yazdığı kitabında da yer verdiğini belirtti. Dr. Bochenska, “Kitabın içeriği daha çok folklor ve Kürt klasik ve modern edebiyatı üzerinde kurguladım. İlk olarak Türkçeyi öğrendim, Kürt edebiyatını daha çok çeviri edebiyat eserlerinden yararlandım ama daha sonra Kürtçeyi de öğrenince artık Kürt edebiyat Kürtçe ile yoğunlaştım. Bence Kürt edebiyatı çok canlıdır çünkü büyük potansiyel görüyorum. Şuana kadar Kürt edebiyatı folklar ve klasik edebiyatın güçlü olduğuna bağlıyorum. Kürt edebiyatında aşk ve özgürlük nasıldır? Klasik edebiyatta ‘Mem u Zin’de görmek mümkündür. Kürtlere özgü motifleri araştırdığında ne kadar güçlü bir edebiyata sahip olduklarını da görmüş olursun” şeklinde konuştu.
KÜRT EDEBİYATI DÜNYA İLE BULUŞMALI
Kürt edebiyatı üzerine 5 dil bilimci ile araştırma yaptıklarını kaydeden Dr. Bochenska, “Bize Kürtler kimdir? dediklerinde Kürt edebiyatıyla ancak Kürtlerin kim olduğunu anlayabiliriz. Araştırmalarımda ahlaki estetik ve klasik edebiyatı bence çok dikkat çekicidir. Biz polonda’ya 5 dil bilimci, edebiyatçı ve sosyolog tarafından Polonda Bilim Vakfı desteğiyle Kürt edebiyatı üzerinde kapsamlı bir araştırma yapıyoruz. Ancak biz buradaki edebiyatçılara, dil bilimcilere rağmen bir şey yapamayız. Bu halkın köklü klasik, ve modern edebiyatını dünyayla buluşturmak istiyorsak birbirimize güç vermemiz gerekiyor” dedi.
ZENGİN BİR EDEBİYAT VAR
“Kürt edebiyatı ile ilgili çok sayıda kitap çevirisi ve kitap yazdım”diyen Dr. Bochenska, “Bunun için tekrardan yazar dostlarım aracılığıyla tekrar Amed’teyim. İlk araştırmam da burada oldu. Bu zengin kültürü belki Polonya’da yaşayan halk farkında olmasa da bizden önce de ve şu an da Kürt edebiyatı üzerine araştırmalarımız devam ediyor” dedi. / Firatnews