Bu tepkilerin bir kısmını da işçiler oluşturuyor. Geçtiğimiz günlerde ABD’nin en önemli televizyonlarından CBS’in ana haberlerinde ABD’deki işçilerin tepkisi yer aldı.
Dünya’dan Kerim Ülker’in haberine göre, ABD basınında geniş yer bulan işte bu kampanyanın yürütücülerinden birisi de Türk şirketi Borusan. Bilindiği üzere 2014’te ABD’de yatırım kararı alan ve Baytown’da 272 kişinin çalıştığı çelik fabrikası kuran Borusan’ın işçileri tarifleri başlatan Başkan Donald Trump’a bir mektup yazarak olayın vehametini kendi dillerinde anlattı. İki yılda 135 bin ton çelik üreten tesiste çalışanlar gönderdikleri kartpostallarda “Daha hızlı büyümek için Borusan’a ihtiyacımız var” notlarını paylaştı. Kartpostal sadece Trump’a değil, senatodaki bazı karar evricilere de gönderildi. Hammaddenin Türkiye’den geldiğini Trump’a anlatan işçiler, alım maliyetlerinin daha da artacağını, bitmiş ürünlerin daha pahalı satılacağını savunuyor.
‘İSTİHDAMA OLUMSUZ YANSIYACAK’
Gümrük vergisinin askıya alınmasını talep eden işçiler, “170 kişilik ek yatırımı da olumsuz etkileyecek” diyerek olayın istihdama da olumsuz yansıyacağını ifade ediyor. Borusan’ın ülkedeki CEO’su Joel Johnson, bu tarifenin yeni yatırım planlarını da etkileyebileceğini ifade ediyor. Johnson, “Ek maliyetler yeni yatırım planlarımızın hayata geçmesini engelleyebilir” diyor.
Borusan’ın kuracağı tesisin 75 milyon dolarlık maliyeti olacağı ifade ediliyor. Bir Türk şirketinin ABD’deki en büyük sanayi yatırımı unvanını alan Borusan’ın çelik tesisinin 2013’te alınan kararla 150 milyon dolar olarak bütçelendiği basında daha önce çıkmıştı.