BM’nin 69’uncu Genel Kurulu öncesi düzenlenen İklim Zirvesi’ne 120 ülkeden devlet ve hükümet başkanları ile diğer ülkelerin hükümet temsilcileri katıldı. Zirvede konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, özellikle karbondioksit (CO2) salınımı nedeniyle yeryüzü sıcaklığındaki artışa dikkat çekti.
Ban Ki-moon, zirvenin açılışında yaptığı konuşmasında, “Bugün Dünyaya yeni bir yol çizmemiz gerekiyor. Burada sadece konuşmak için bulunmuyoruz; tarih yazmak için buradayız” dedi.
Küresel ısınma konusunda devlet ve hükümet başkanlarından öncülük rolünü oynamalarını isteyen BM Genel Sekreteri, CO2 salınımlarının yeryüzünün ‘emme kapasitesi’ ile dengelenmesi gerektiğinin altını çizdi. Ban Ki-moon, yeryüzü sıcaklığındaki artışın bu yüzyılın sonuna kadar 2 derecenin altında tutulmasının önemine dikkat çekti. Ban Ki-moon, iklimsel değişikliklerin milyarlarca insanın yaşamını ve dünya barışını tehdit ettiği uyarısında bulundu.
2009 yılında Kopenhag’daki iklim konferansında alınan kararları hatırlatan BM Genel Sekreteri, hükümet temsilcilerinden daha önce vaat edilen Yeşil Fon’a destek vermelerini istedi. Genel Sekreter, Yeşil Fon için öngörülen yıllık 100 milyar dolarlık bütçe için hükümetlerin gerekli maddi katkıyı yapması çağrısında bulundu.
Ban Ki-moon’un çağrısına ilk yanıt, 2015 yılındaki İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak Fransa’dan geldi. Fransa, BM’nin küresel ısınmayı önlemek için kullanacağı Yeşil Fon’a yıllık 1 milyar dolar aktaracağını duyurdu.
İklim Zirvesi’nde ekonomi dünyasının yanı sıra, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler de lobi faaliyetlerinde bulundular. World Vision adlı çocuklara yardım kuruluşu tarafından yapılan açıklamada, yoksul ülkelerdeki milyonlarca çocuğun daha ekolojik ve sağlıklı besinlere ihtiyaç duyduğu hatırlatıldı. Açıklamada, yoksul ülkelerdeki küçük çiftçilerin maddi olarak desteklenmesinin önemine dikkat çekildi.
Zirveye katılan büyük kentlerin belediye başkanları ise, aşırı nüfus artışıyla birlikte kentlerde artan karbondioksit oranının düşürülmesinin önemine değindiler. Zirvede ayrıca, ormanların korunması ve yeni ağaçlandırma çalışmalarının arttırılması üzerine lobi faaliyetleri yapıldı.
Dünya ülkeleri 2020 yılından itibaren tüm dünya ülkeleri için geçerli olacak bir antlaşma üzerinde uzlaşmaya çalışıyorlar. 1997 yılında Japonya’nın Kyoto şehrinde imzalanan Kyoto Protokolü’nün yerine geçecek yeni bir antlaşmanın sağlanması için son 5 yılda yapılan zirvelerden bir sonuç alınamadı.
2015 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenecek iklim zirvesinde netleşmesi umut edilen yeni antlaşma ile devletlerin atmosfere salınan karbondioksit ve diğer sera etkili gazların sınırlandırılmasına ilişkin kararlı politikalar izlemeleri hedefleniyor. K
yoto Protokolü’nde atmosfere salınan gazların 1990 yılına oranla yıllık yüzde 5 oranında azaltılması ile küresel ısınmanın bu yüzyılın sonuna kadar 2 derece ile sınırlandırılması hedefleri bulunuyordu. Küresel ısınmaya ilişkin hedef sanayileşmenin başladığı 18’inci yüzyıl sonlarındaki sıcaklığa göre belirlenirken, birçok uzman ısınmanın 2 derece ile sınırlandırılmasının dahi yetmeyeceği görüşünde.