Çoğu kadın ve çocuklardan mültecilerin bir çoğunun hasta olduğu ve vücutlarında kurşun yaraları olduğu gözlemleniyor. Sınıra yakın noktadaki Cox’s Bazar ofisini yöneten Sanjukta Sahany Arakan Müslümanlarının durumunun çok kötü olduğunu sağlık hizmetlerine ve barınmaya ihtiyaçları olduğunu ifade etti. Bazı mültecilerin kendilerine sorular sorulduğunda “donuk bir biçimde” baktıkları görülüyor. Sahany, bunun sebebinin insanların yaşadıkları ağır travmalar olduğunu ve bunun bariz bir biçimde görüldüğünü vurguluyor.
BM ise hem asilerin saldırılarını kınıyor hem de sivillerin yaşamının korunması için devleti uyarıyor. Çatışmalarda bugüne kadar siviller de dahil en az 109 kişi öldü. Ülkenin bugünkü lideri olan Aung San Suu Kyi batı ülkeleri tarafından “yıllarca zulme uğradıklarını söyleyen bir halk adına hiçbir şey söylememekle” eleştiriliyor.
‘ASKERLER HALKI GÖÇE ZORLUYOR’
Katliamın görgü tanıklarından biri olan 25 yaşındaki Abdullah kendi köyleri olan Mee Chaung Zay’in beş mezrasından dördünün güvenlik güçleri tarafından yakılarak yerle bir olduğunu söylüyor. Abdullah’a göre askerler, Müslümanları Bangladeş’e doğru kaçmaları için zorluyor.
Şu anda 400 binden fazla Arakanlı Müslümana ev sahipliği yapan Bangladeş ise daha fazla mülteciyi kaldıramayacağını açıklayarak BM’ye Myanmar hükümetine daha fazla baskı uygulaması çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Myanmar’daki insani krizle alakalı BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le telefon görüşmesi yaptı. Erdoğan, kriz daha fazla derinleşmeden Myanmar devleti üstünde baskı kurulması gerektiğini ifade etti. (Reuters)