ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, söz konusu satışın onaylanmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Yapılan açıklamada, “Dışişleri Bakanlığı, tahmini 3.5 milyar dolar değerinde 80 MIM-104E Güdümü Yükseltilmiş Patriot füzesi, 60 İleri Kabiliyet Patriot-3 (PAC-3) füzesi ve ilgili ekipman satışını onaylamaya karar verdi. Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, bu satış konusunda bugün Kongreyi bilgilendirdi” ifadelerine yer verildi.
Ayrıca, söz konusu savunma sistemi paketine 4 AN/MQP-65 radar seti, 4 kilitlenme kontrol sistemi, 10 anten direk grupları, 20 M903 fırlatma istasyonu, 5 elektrik santralinin yanı sıra, iletişim teçhizatları, test cihazları, menzil programları ve destek ekipmanlarının da dahil olduğu ifade edildi.
Satışın onaylanmasının, Türkiye’nin hava savunma kapasitesine önemli esneklik kazandıracağı ifade edilen açıklamada, “Hava ve füze tehditleri ile başka saldırıları caydırma kabiliyetine sahip güvenli bir Türkiye, NATO ve Avrupa kıtasında barış ve istikrarı sağlayacaktır” denildi.
ÇİN’LE FÜZE ANLAŞMASI İPTAL EDİLMİŞTİ
Türkiye, S-400 hava savunma sistemlerinin temini için Rusya’yla 2017 yılında anlaşma imzalamış, bu gelişme ABD – Türkiye ilişkilerinde gerginliklere neden olmuştu. ABD ve NATO’dan yapılan açıklamada, S-400’lerin NATO sistemleriyle uyumlu olmadığı belirtilmiş ve bu durum güvenlik riski olarak sunulmuştu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise Patriot satışı yapılmadığı için Türkiye’ye başka yol bırakılmadığı eleştirisinde bulunmuştu.
Türkiye, Çin’le 2013 yılında imzaladığı uzun menzilli füze ihalesini de 2015 yılında iptal etmişti. 3 milyar 400 milyon dolarlık anlaşma, Türkiye tarihinin en büyük savunma ihalesiydi ve ABD ile diğer NATO üyesi ülkelerinin tepkisine neden olmuştu. (DUVAR)