Tasarının bağlayıcı özelliği olmaması nedeniyle, imza için Başkan Donald Trump’a gitmesi gerekmiyor. Bununla birlikte, kendisine yakın senatörleri devreye sokarak tasarının Senato’da onaylanmasını üç kez engelletmiş olan Trump’ın bu karara ne tepki vereceği merak konusu. Zira karar, Trump’ın partisi Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senato’nun başkana direnmiş olması anlamına geliyor.
Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi de 1915’te yaşananları soykırımı olarak tanıyan bir yasayı onaylamıştı. Bundan sonra iki meclisten geçen metinlerin ortaklaştırılması ve ABD Başkanı Trump’a sunulması bekleniyor.
ABD’de eyaletlerin büyük bir kısmı Ermeni Soykırımı’nı tanıyordu. Trump’ın bunu onaylaması durumunda 1915’te yaşananlar federal seviyede de bir soykırım olarak tanınacak. Aralarında Rusya, Almanya ve Fransa’nın da bulunduğu çok sayıda ülkede parlamentolar benzer kararlar almıştı.
Türkiye ise 1915’te yaşanan ölümlerin 1. Dünya Savaşı’ndaki çatışmaların bir parçası olduğunu ve soykırım sayılamayacağını savunuyor.
ANKARA’DAN SERT TEPKİ
Kararın onaylanmasının ardından, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, ABD’ye sosyal medyadan tepki gösterdi. (DIŞ HABERLER/BBC Türkçe)
The resolutions will not bring any good to the relations between Turkey and the US. As we stated previously we expect our armenian brothers to stand up and prevent the US Congress to destroy any attempt to reconcile our differences through scientific and academic channels.