ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, Suriyeli muhaliflere sağladıkları eğitim ve ekipman programının yalnızca IŞİD'le savaşmakla ilgili olmadığını, muhaliflerin bunları Esad rejimiyle savaşta da kullanabileceklerini söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Türkiye’nin Kobani’nin IŞİD’in eline düşmemesi için ne gerekiyorsa yapabileceğine yönelik sözlerinin sorulması üzerine, Suriye’de, İngiltere, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’yle IŞİD'e karşı ek hava saldırıları düzenlediklerini belirtti. IŞİD’in Halep ile Türkiye sınırı arasında muhaliflerin egemen olduğu kentleri alarak Türkiye sınırında kontrolü ele geçirmeye çalıştığını vurgulayan Psaki, "Türk liderlerin açıklamalarını gördük. Bunun yanında, Türkiye sınırına yakın yerler de içinde olmak üzere, bu kentlerin bazılarında, birçok muhalif grupların, birlik olmak için Kürt hem Sünni’lerden oluşan fiili koalisyonlar oluşturduklarını görüyoruz. Bunlara da yardımcı oluyoruz. Ağırlıklı olarak bazı Kürt bölgelerinde şu anda devam eden hava saldırıları, onlar IŞİD'e baskı uygularken Kürtlere ve muhalif güçlere yardım ediyor" dedi.
Psaki’ "Türkiye’nin bir askeri girişiminin olup olmayacağına" yönelik soru üzerine, Irak ve Suriye’deki terörist örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıların önlenmesini öngören Başbakanlık tezkeresinin TBMM'den dün geçtiğini ama bu yetkinin nasıl kullanacağına henüz karar verilmediğini belirtti.
Psaki, bu konunun ABD Başkanı'nın IŞİD’e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi emekli General John Allen ile yardımcısı ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk'un Türkiye ziyaretinde ele alacakları konulardan biri olacağını belirtti.
Psaki, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "önceliklerinin Şam yönetiminin uzaklaştırılması" olduğuna yönelik sözlerinin hatırlatılması ve "Bu tür bir çabayı destekliyor musunuz" sorusu üzerine, "Hayır, çünkü bizim odaklandığımız Suriye’de değişimi getirecek siyasi çözümün bulunması" yanıtını verdi. / dha